طرز تهیه شله زرد نذری خوش طعم و رنگ همه پسند

به گزارش همیار مشاوره، شله زرد نوعی دسر اصیل ایرانی است که برای همه ما یادآور ماه رمضان و نذری های مختلفی است که مردم برای برآوردن حاجات خود تهیه می نمایند. در اینجا می خواهیم طرز تهیه شله زرد نذری را آنالیز کنیم. البته قبلا طرز تهیه شله زرد مجلسی برای 6 تا 10 نفر را مرور نموده بودیم و اینجا با در نظر گرفتن شرایط نذری، به طرز تهیه این دسر نگاهی جامع می اندازیم.

طرز تهیه شله زرد نذری خوش طعم و رنگ همه پسند

مواد لازم برای تهیه شله زرد نذری برای 50 نفر

  • برنج 2 کیلو
  • شکر 4 کیلو
  • آب 14 لیتر
  • گلاب 1/5 لیتر
  • کره 300 گرم
  • پودر دارچین به مقدار لازم
  • زعفران 1/5 مثقال
  • هل به مقدار لازم
  • خلال بادام برای داخل شله زرد 250 گرم
  • خلال بادام و پسته برای تزیین به مقدار لازم

طرز تهیه شله زرد نذری

1. آماده کردن برنج شله زرد نذری

اولین مرحله از طرز تهیه شله زرد نذری این است که برنج آن را آماده کنید. برای این کار برنج را چندین بار خوب با آب سرد بشویید و بعد در آب به مدت یک شب بخیسانید. دقت داشته باشید که برای تهیه شله زرد می توانید هم از برنج کامل بهره ببرید هم برنج دانه شده اما اگر برنج کامل استفاده می کنید حتما باید بیشتر آن را بخیسانید و حتی برحسب نوع برنج شاید لازم باشد بعد از ساعت ها خیس خوردن مجدد خشک کنید و بکوبید تا خرد گردد و بعد برای شله زرد از آن بهره ببرید.

نکته: خوب است از برنج نیم دانه ایرانی که عطر و طعم بیشتری دارد برای تهیه شله زرد مجلسی و نذری خود بهره ببرید.

2. آماده کردن زعفران و هل شله زرد

یکی از کارهای دیگری که در طرز تهیه شله زرد نذری مهم است و باید آن را به درستی انجام دهید، آماده کردن زعفران و هل شله زرد است. آب کردن و به عبارتی دم کردن زعفران که ماده اصلی شله زرد است بسیار مهم است بنابراین خوب است زعفران را قبل از پخت برنج دم کنید و بگذارید خوب دم بکشد تا رنگ و عطرش کامل خارج گردد.

نکته مهم: حتما از زعفران دم نموده بهره ببرید و هرگز زعفران را مستقیم به شله زرد اضافه نکنید.

هل هم یکی از مواد شله زرد است که هم می توانید آن را به صورت کامل در شله زرد بیاندازید و در آخر از شله زرد خارج کنید هم می توانید آن را هم درست مثل زعفران دم کنید. برای این کار بهتر است هل سفید که مناسب استفاده در انواع کیک است را انتخاب کنید. بعد آن را خوب خرد کنید و در یک ظرف با مقداری آب ولرم بریزید و آن ظرف را روی کتری که آبش در حال جوشیدن است بگذارید تا هل به این روش دم بکشد و عطر و طعمش آزاد گردد. اگر دسترسی به هل ندارید یا دم کردن آن برایتان سخت است می توانید از عرق هل بهره ببرید.

3. پخت برنج شله زرد و اضافه کردن مواد به آن

داخل قابلمه ای که می خواهید شله زرد نذری خود را در آن بپزید آب لازم را بریزید و روی حرارت بگذارید تا به جوش آید. بعد برنج را که خوب خیس خورده آبکشی کنید و به آب در حال جوش اضافه کنید و هم بزنید. مدام کف روی قابمله را با کفگیر جدا کنید و مرتب هم برنج را هم بزنید تا ته نگیرد. بعد از مدتی که برنج نیم پز شد حرارت را کم کنید و بگذارید برنج خوب نرم گردد. بسته به نوع برنج، این مرحله ممکن است نیم ساعت تا یک ساعت طول بکشد.

سپس شکر را به برنجی که خوب پخته اضافه کنید و هم بزنید. (نباید فراموش کنید که پس از اضافه کردن شکر، برنج زعفرانی را هم بزنید.)

نکته مهم: یادتان باشد بعد از پختن برنج شکر را اضافه کنید. پختن شکر با برنج از ابتدا زمان پخت شله زرد را بسیار طولانی تر می نماید.

حالا زعفران دم کشیده و هل را به برنج اضافه کنید. پس از حل شدن شکر، بادام خلال شده را به شله زرد اضافه کنید. خوب هم بزنید تا غلیظ گردد. در آخر کره را اضافه کنید و هم بزنید تا کره در آن ذوب گردد.

شعله را کم کنید گلاب را اضافه کنید و درب قابلمه را به مدت 10 تا 15 دقیقه بگذارید. بعد از 15 دقیقه از روی حرارت بردارید و داخل کاسه ها بریزید و شله زرد را با دارچین و بادام و پسته ساییده شده یا خلال شده تزیین کنید و بگذارید خنک گردد.

نکته: بادام خلال شده را می توانید در گلاب خیس کنید، چون عطر بادام را افزایش می دهد و طعم خوبی به شله زرد می دهد.

نکات تکمیلی برای تهیه شله زرد نذری

درست کردن و پخت شله زرد حرفه ای چه به صورت نذری باشد چه فقط برای مصرف خانواده شما فرقی ندارد. کافی است مقدار دقیق مواد لازم را رعایت کنید و نکاتی که در ادامه گفته ایم را رعایت کنید تا یک شله زرد همه چیز تمام داشته باشید.

نسبت مواد شله زرد نذری

یکی از نکات مهم برای تهیه شله زرد نذری این است که مقدار و نسبت مواد را دقیق مشخص کنید یعنی چه طرز تهیه شله زرد برای 100 نفر باشد چه کمتر یا حتی بیشتر باید نسبت مواد را دقیق انجام دهید. پس اولا از یک پیمانه ثابت برای وزن کردن بهره ببرید. یعنی اگر پیمانه شما لیوان است هم برنج، هم آب و هم شکر را با آن مقدار گیری کنید.

نسبت دقیق مقدار شکر به برنج شله زرد یک به دو است. یعنی اگر یک کیلو برنج استفاده کردید باید شکرتان دو کیلو باشد.

نسبت دقیق مقدار آب برای پخت برنج هم اگر برنج به درستی خیس خورده باشد حدود 5 تا 6 برابر است.

نکات مهم برای زمان پخت برنج و آماده کردن آن

زمان پخت برنج شله زرد بسته به نوع برنج و این که برنج کامل است یا برنج خرد شده و حتی این که برنج را قبل پخت چه مدت زمان خیسانده اید فرق دارد. اما در کل با توجه به مقدار آب و حرارت گازی که شله زرد را روی آن می پزید حدودا یک تا دو ساعت برای پخت کامل برنج به صورتی که شفته و کاملا نرم گردد ضروری است.

یادتان باشد اگر از برنج نیم دانه استفاده کردید می توانید زمان خیساندن آن را کمتر از 24 ساعت در نظر بگیرید البته باز هم بسته به نوع برنج تان تصمیم بگیرید.

اگر به هر دلیلی برنج تان بعد از زمان گفته شد باز هم شفته و نرم نشده بود می توانید با گوشت کوب آن را له کنید.

نکاتی برای انتخاب برترین زمان اضافه کردن شکر به برنج برای شله زرد

قبل از اضافه کردن شکر مطمئن شوید که برنج کاملا پخته شده باشد والا شکر می تواند روند پخت را کند کند.

نکات مهم برای جلوگیری از آب انداختن شله زرد نذری

برای آب نیانداختن شله زرد باید در مرحله آخر یعنی 10 تا 15 دقیقه قبل از برداشتن شله زرد، در قابلمه را که رویش دم کنی کشیده شده بگذارید. با این روش آب اضافه شله زرد بخار می گردد. حتی توصیه می کنیم بعد از این مرحله هم عجله نکنید و وقتی گاز را خاموش کردید هم بگذارید حداقل 10 دقیقه دیگر هم دم کنی روی قابلمه بماند بعد آن را بردارید.

اگر شله زرد خیلی غلیظ شد می توانید کمی آب جوش اضافه کنید و بگذارید چند دقیقه دیگر بجوشد.

برترین زمان نگهداری به جامانده شله زرد

به جامانده شله زرد را می توانید به مدت 3-4 روز در یخچال نگهداری کنید.

روش تزیین شله زرد نذری

می توانید از مواد مختلفی مانند دارچین، پودر نارگیل، پسته خلال شده، بادام، گلبرگ خشک شده گل رز و برشهای لیمو و پرتقال و هر چیزی که فکر می کنید مناسب و زیباست برای تزیین بهره ببرید. هر چند برترین گزینه برای تزیین شله زرد نذری استفاده از شابلون های آماده مناسب است.

منبع: کتاب کاله

به "طرز تهیه شله زرد نذری خوش طعم و رنگ همه پسند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه شله زرد نذری خوش طعم و رنگ همه پسند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید