چطور از خلاقیت به نوآوری برسیم؟
به گزارش همیار مشاوره، قدم به قدم از خلاقیت تا نوآوری
با توجه به گرایش و علاقه طبیعی مدیران تازه کار و تازه نفس به وجود آوردن و تقویت زمینه خلاقیت و نوآوری در سازمان های تحت رهبری شان، بستر مناسب تری برای توسعه خلاقیت در میان تیم های تحت رهبری این نوع مدیران هست گروه هایی که تمام اعضای آنها با تمام وجود کوشش دارند تا پس از شناسایی فرصت ها و پتانسیل های موجود برای بروز قوه خلاقیت و ابتکار و پیشنهاد یکسری گزینه ها و راه چاره های خلاقانه برای استفاده از فرصت ها یا رفع ساختن یک مشکل و مانع، زمینه ساز ارائه یک راه حل نوآورانه و مبتکرانه شوند و به عبارت روشن تر، برای مقابله با موقعیت خاص، طرحی نو دراندازند. پس از آنکه این تیم گزینه های گوناگونی را برای استفاده از فرصت های موجود فراوری کرد، زمان آن رسیده تا روی برترین و مطلوب ترین گزینه اتفاق نظر کرد. در ادامه یک سری پیشنهاد و هدایت برای بهره گیری حداکثری مدیران به ویژه مدیران تازه کار از ایده های خلاقانه و تبدیل آنها به نتیجه و برآیند خلاقیت یعنی نوآوری ارائه می گردد. با خبرنگاران همراه باشید:

خالص سازی گزینه ها
شما چگونه در خصوص محدود کردن و پالایش گزینه ها و دست یافتن به تفکر واحد در گروه عمل می کنید؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که پیش از هر چیزی باید به مواردی چون فرهنگ، رسالت، اولویت ها و منابع شرکت یا سازمان تان اندیشیده و هدف از اجرای پروژه خلاقانه ای که در حال انجامش هستید، را دریابید. بر این اساس، شما باید کلیه گزینه های فراوری شده به وسیله اعضای گروه تان را با توجه به این متغیرها سنجیده و گزینه های نامربوط و خارج از حد و مرزهای مشخص شده را حذف سازید. شما می توانید با پرسیدن سوالات بنیادین زیر نسبت به محدود کردن و پالایش گزینه های ارائه شده اقدام بعمل آورید:
- محصول نوی که قرار است فراوری گردد از چه بایدها و نبایدهایی از دید مشتریان و مصرف نمایندگان باید برخوردار بوده و چه عواملی بر مقبولیت و مطلوبیت آن نزد مشتریان می افزاید؟
- بر اساس ارزش های بنیادین شرکت، محصول موردنظر باید دارای چه ویژگی هایی باشد و چه پیامی را به مصرف نمایندگان و رقبا انتقال دهد.
- محدودیت های هزینه ای و بودجه ای پروژه کدامند و کدام گزینه با محدودیت های اقتصادی شرکت، همخوانی و مطابقت دارد؟
- کمیت و کیفیت محدودیت های موجود بر سر راه فراوری محصول نو موردنظر چگونه است؟
- در چه چارچوب زمانی باید پروژه را تمام کرد تا به موقع بتوان روی تقاضای بازار سرمایه گذاری انجام داد؟
- محصول نو موردنظر چگونه و از چه ابعادی با محصولات و خدمات کنونی شرکت هماهنگی و همگونی دارد؟
پاسخ به این سوالات می تواند به شما و تیم تان برای تصمیم گیری راجع به انتخاب برترین گزینه از میان گزینه ها و ایده های مطرح شده موجود یاری کند و تبدیل تفکر خلاق به نوآوری های ارزشمند را امکان پذیر کند.
حرکت از کثرت به سمت وحدت
در مراحل گوناگون حیات یک پروژه، ثمره و نتیجه تفکرات مختلف و متفاوت را باید برداشت کرد و از مزایای آن استفاده کرد. برای نیل به این هدف باید از شرایط تفکر کثرت گرایانه به سمت تفکر واحد حرکت کرد. در راستا حرکت از کثرت به وحدت اعضای تیم باید ضمن متوقف ساختن ایده پردازی های متفاوت و ارائه نظرات بدیع و خاص وارد فاز نوی شوند که اولویت اصلی در آن، تاکید بر مفید و کاربردی بودن ایده برتر است. در این مرحله، محدودیت ها و فیلترهایی در برابر گزینه های مطرح شده در مراحل پیشین قرار داده می شوند تا پس از فیلترهای متعدد، برترین و مناسب ترین گزینه قابل شناسایی گردد.
برنامه ریزی برای نوآوری؛ محصول نهایی خلاقیت
همان طور که پیش از این نیز اشاره شد، نوآوری، محصول و برآیند فرآیند خلاقانه یک تیم کاری محسوب می گردد. نوآوری، عبارت است از اجرایی کردن برترین گزینه ای که از میان گزینه های متعدد موجود سربرآورده است. بنابراین، پس از غربال گزینه ها و ایده های مطرح شده و اتفاق نظر روی برترین گزینه زمان آن فرا می رسد تا به این مساله فکر کنید که چگونه می توان گزینه خلاقانه برگزیده را اجرایی کرد. در این مرحله شما باید سوالات زیر را با اعضای تیم تان مطرح سازید:
- ما برای اجرای ایده مورد نظرمان به یاری چه کسانی احتیاج داریم؟
- چرا ما به یاری این افراد احتیاج هست؟
- ما برای اجرایی کردن ایده خود به چه منابعی - شامل پول، فضای اداری و تجهیزات - احتیاج داریم؟
- چگونه در تامین منابع مورد احتیاج خود اقدام بعمل آوریم؟
- چه کسانی امکان دارد در برابر اجرایی شدن ایده ما مقاومت نمایند و چرا؟ (به عنوان مثال: آیا این احتمال نیست که مدیر خط فراوری دیگری در درون شرکت ما محصول نو ما را به عنوان یک تهدید یا عامل مخرب قلمداد کند؟)
- ما چگونه می توانیم بر مقاومت ها و عوامل بازدارنده در برابر محصول نومان غلبه کنیم؟
- اقدامات کوتاه مدت و بلندمدتی که برای اجرای موفقیت آمیز ایده خلاقانه ما مورد احتیاج است، کدام هستند؟
- هر کدام از اقدامات لازم برای اجرایی کردن ایده خلاقانه باید در چه زمانی و به وسیله چه کسی صورت گیرد؟
- ما چگونه می توانیم اجرای موفقیت آمیز پروژه خود را ارزیابی و سنجش کنیم؟ (به عنوان مثال، آیا فروش محصول نومان ظرف مدتی تعیین به حد مشخصی می رسد؟)
- پاسخ دقیق به این پرسش ها می تواند یاری شایانی به شما و تیم تان نموده که به اطمینان برسید ایده خلاقانه و ارزشمندی که از سوی گروه تان فراوری شده به ارائه محصول با خدمتی نو به وسیله شرکت متبوع شما منتهی گردد.